Starší a hendikepovaní čitatelia budú spolupracovať s knižnými kuriérmi

13.03.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 13. marca (TASR) - Novú službu s názvom Knižný kuriér poskytuje od dnešného dňa Hornozemplínska knižnica (HZK) vo Vranove nad Topľou. Je určená predovšetkým pre seniorov a zdravotne znevýhodnených čitateľov.
"Zistili sme, že v určitom období nás prestali navštevovať čitatelia pre vyšší vek, alebo z dôvodu obmedzenej mobility. Oslovili sme ich preto s ponukou doručovania kníh prostredníctvom knižného kuriéra. Prejavili o ňu záujem viacerí seniori," uviedla na margo novej bezplatnej služby HZK jej pracovníčka Mária Perejdová.
Knižnica začala v súvislosti s novinkou, ktorú dnes zaviedla do praxe, spolupracovať s viacerými dobrovoľníkmi. Tím šiestich knižných kuriérov tvoria väčšinou mladí ľudia. Perejdová vysvetlila, že každému záujemcovi o doručovanie kníh najprv knižnica svojho kuriéra predstaví, aby mu seniori dôverovali. Intenzita ich spolupráce bude následne fungovať po vzájomnej dohode.
"Našla som si v obci, v ktorej bývam, jeden manželský pár. Ide konkrétne o invalidných dôchodcov, ktorí prejavili záujem o pravidelné požičiavanie kníh. Doteraz si ich kupovali, alebo ich dostávali darom od svojej rodiny," povedala pre TASR dobrovoľníčka Viera Zálepová.
Na doručovaní kníh pre starších a imobilných čitateľov sa bude podieľať aj mladý historik Róbert Hric. "Začal som spolu s ďalšími kuriérmi spolupracovať so seniormi z vranovského penziónu. Spätné väzby sú zatiaľ pozitívne, veríme, že sa to nejako rozbehne a dostane do širšieho povedomia ľudí," poznamenal pre TASR.
Spomínaná služba knižného kuriéra je jednou z aktivít projektu s názvom Aktívne starnutie a knižnice. Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou ho realizuje s finančnou podporou Úradu vlády SR.
 

Vyberte región